Nepáli tojássaláta
Hozzávalók:
• 10 tojás
• 4 dl natúr joghurt
• 6 dkg vaj
• 1 tk. kardamom mag
• 1 tk. koriander mag
• 1 tk. kömény
• 1 tk. szárított chili, durván darált
• 1 citrom
• só |
Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk. A kardamom magot megszabadítjuk a héjától, és a dörzsmozsárba helyezzük, ahova még bekerül a kömény és a koriander-mag is. Ezeket együtt összedörzsöljük. A vajat megolvasztjuk, és hozzáadjuk a dörzsmozsár tartalmát. Takarékon megpirítjuk. Amíg kicsit hűl, addig egy tálba merjük a joghurtot, és belefacsarjuk a citrom levét, majd beleszórjuk a reszelt héját. Chilit darálunk rá, és összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat a fűszerekkel, majd sózzuk (kicsit túlsózzuk, mert a keménytojások felisszák a felesleget). Összekeverjük a mártást, és a felét egy lapos tálra merjük, ráhelyezzük a félbe vágott keménytojásokat, majd a maradék szószt egyenletesen szétterítjük a tojásokon. A fogyasztók elől elrejtve legalább két órán át érni hagyjuk.
Dal Bhat: lencse főtt rizzsel
Hozzávalók:
• 3 csésze víz
• 1 teáskanál kimagozott, finomra vágott zöld chilipaprika
• 1 csésze vörös lencse
• 1 evőkanál hámozott, reszelt, friss gyömbér
• 1/2 tk. só
• 1 tk. cukor
• 1/2 ek. tamarindsűritmény
• 1 tk. növényi olaj
• 1/4 ek. fekete mustármag
• 1/2 ek. ötfűszerkeverék |
Elkészítés: Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a megtisztított lencsét. Állítsuk a tűzhelyet a kisebb fokozatra, és lefedve főzzük a lencsét puhára (kb. 15 perc). Akkor jó, ha az ujjunk között könnyedén összetörhetjük a szemeket. Vegyük le a tűzről. A főtt lencsét keverjük össze a gyömbérrel, a zöld chilivel, majd a turmixgépben dolgozzuk össze őket. Tegyük vissza a tűzhelyre, adjuk hozzá a sót, a tamarindot és keverjük át alaposan. Ismét vegyük le a tűzről. Hevítsük fel az olajat, egy közepes méretű serpenyőben pirítsuk meg a mustármagokat, ahogy a magok pattogni kezdenek, vegyük le a tűzről és öntsük rá a lencsés keveréket. Főzzük tovább 2-3 percig, majd végleg vegyük le a tűzről. Szórjuk bele a fűszerkeveréket, fedjük le és hagyjuk így néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. Citromszeletekkel és főtt rizzsel tálaljuk, majd az egészet szórjuk meg friss korianderlevelekkel.
Forrás: nosalty.hu és vital.hu |